Ook dit voorjaar heeft in wijkcentrum De Ypelaer in Tilburg-noord de Budgetkring gedraaid: een leefstijlprogramma dat je op een plezierige manier stimuleert om bewuster en zorgvuldiger om te gaan met je geld en met je leven. Op dinsdag 3 juli was de afsluiting, en op 19 september start in wijkcentrum Zuiderkwartier een nieuwe groep, onder de nieuwe naam 'Liftjeleven'.

De Tilburgse Budgetkring wordt georganiseerd door FAMEUS (Centrum voor herstel en ervaringsdeskundigheid), mede mogelijk gemaakt door de gemeente Tilburg en Vereniging BUS. Bij de slotbijeenkomst op 3 juli reikte cursusleidster Wendy van Gorp de certificaten uit aan de deelnemers. Ze vond het een heel leuke en enthousiaste groep en ook de cursisten blikten tevreden terug. Zo heeft een van de deelnemers dankzij de cursus handige tips gekregen om goedkoop te leven, zoals een goedkoop zelfgemaakt was- en schoonmaakmiddel dat ook nog beter voor het milieu is dan wat je doorgaans in de winkel koopt. Ook hielp de cursus haar om haar administratie op orde te krijgen; haar contante uitgaven houdt ze nu bij in een speciale budgetbeheer-app. Bij een andere deelnemer heeft deze cursus geholpen om zijn financiële gedrag te verbeteren. Ook vond hij dat je hier (anders dan bij eerdere budgetcursussen) actief wordt en meer zelfvertrouwen krijgt. Weer een andere deelneemster ontdekte dat de Budgetkring veel meer is dan alleen je financiën op orde hebben.  

Ter afsluiting had iedere cursist een collage gemaakt. Een van hen had een stapel reclamefolders op tafel uitgespreid met kreten als 'nu of nooit', waarbij mensen worden banggemaakt dat ze iets mislopen. Maar als je je alleen richt op wat je écht nodig hebt, kom je nooit met ongewenste dingen thuis. Volgens een andere deelneemster is het leven ook te kort om je tijd te verdoen met winkelen. Centraal in haar collage stonden de thema's uit het cursusmateriaal 'Gelukkig met Genoeg': 'goed bezig', 'goed met geld', 'meten is weten' en 'goed in je vel'. Inspirerend vond ze ook deze uitspraak: 'It always seems impossible until it's done'.
Zoals bij de eerste bijeenkomst een 'startformulier' was uitgereikt waar ieder met cijfers van 1-10 de tevredenheid kon scoren op thema's als sociale contacten, gezondheid en geld overhouden, vulde nu iedereen een 'finishformulier' in. Zo kon worden vergeleken wat er was veranderd. Het bleek dat de deelnemers zich positiever en creatiever voelden en meer zelfvertrouwen hadden gekregen.

Op woensdag 19 september start in Tilburg weer een Budgetkring, onder de nieuwe naam 'Liftjeleven'.  Deze cursus bestaat uit 14 bijeenkomsten van 2,5 uur, steeds op woensdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur. Locatie: wijkcentrum Zuiderkwartier, Wassenaerlaan 38 in Tilburg.
Aanmelden doe je door je naam en telefoonnummer te mailen naar tilburg@budgetkring.nl. Eén van de kringbegeleiders neemt dan zo snel mogelijk contact met je op. Deelname (inclusief lesmateriaal) is gratis. Wel wordt verwacht dat je je actief inzet. Meer informatie over de Budgetkring en FAMEUS vind je op deze link

 
Impressie van de afsluiting van een Budgetkring in Tilburg eerder dit jaar.